Všechno, co jste chtěli vědět o tabulkových platech, ale báli jste se zeptat (1. část)

24. července odborové svazy zastupující zaměstnance ve veřejných službách a správě vstoupily do stávkové pohotovosti. Stávková pohotovost je důsledkem toho, že jednání s vládou o navýšení platů nepřináší žádné výsledky. Přitom reálný pokles platů je enormní. Víte, kolik vydělávají zaměstnanci odměňováni na základě platových tabulek a jak se jejich platy vypočítávají? 

Kdo je odměňován tabulkovým platem?

Tabulkovým platem jsou odměňováni zaměstnanci a zaměstnankyně veřejných institucí, neboli veřejného sektoru. To znamená zaměstnanci státu, obcí, kraje nebo příspěvkových organizací.

V tomto článku se podíváme na zaměstnance veřejného sektoru, kteří jsou v pracovním poměru, nikoliv ve specifickém služebním poměru. Jedná se tedy o lidi, kteří pracují například ve státních školách a nemocnicích, v domovech pro seniory, ve výchovných ústavech, veřejných knihovnách apod.

Která tabulka platí pro moji profesi?

V současnosti pro zaměstnance veřejného sektoru v pracovním poměru platí v Česku 5 platových tabulek.

Do tabulky číslo 1 patří všichni pracovníci ve veřejném sektoru, kteří nepatří do některé z následujících tabulek. Jsou to například kuchařky, uklízeči, vrátní, divadelní herečky, pracovníci v příspěvkových organizacích, ale také nezdravotnický personál ve většině zdravotnických zařízeních.

Tabulka číslo 2 se týká především pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků.

Dle tabulky číslo 3 je odměňována většina zdravotnických pracovníků, kromě lékařek a lékařů – na ty se vztahuje tabulka číslo 4.

Tabulka číslo 5 se pak týká pedagogických pracovníků.

Jak konkrétně se určuje plat?

Konkrétní výši platu zaměstnance určuje platový tarif v dané platové tabulce. Platový tarif se sestavuje kombinací dvou faktorů:

  • platové třídy – zařazení podle charakteru vykonávané práce a vzdělání,
  • platového stupně – zařazení podle délky dosažené praxe.

Potřebné vzdělání pro jednotlivé platové třídy v roce 2024

1. a 2. platová třída: základní vzdělání

3. platová třída: střední vzdělání

4. platová třída: střední vzdělání s výučním listem nebo střední vzdělání

5. platová třída: střední vzdělání s výučním listem

6. platová třída: střední vzdělání s maturitou nebo střední vzdělání s výučním listem

7. a 8. platová třída: střední vzdělání s maturitou

9. platová třída: vyšší odborné vzdělání nebo střední vzdělání s maturitou

10. platová třída: vysokoškolské vzdělání – bakalář nebo vyšší odborné vzdělání

11. a 12. platová třída: vysokoškolské vzdělání – magistr nebo bakalář

13., 14., 15. a 16. platová třída: vysokoškolské vzdělání – magistr

Příklad: Pracovníci v sociálních službách / sociální pracovníci (tabulka č. 2)

Pracovníci v sociálních službách a sociální pracovníci pečují o lidi, kteří se např. s ohledem na svůj zdravotní stav nebo sociální situaci dostali do nepříznivé životní situace. Jejich práce je psychicky a často i fyzicky velmi náročná. Přesto dle současných tabulek se nedočkají důstojné odměny za svoji obětavou práci:

Když se podíváme na nabídky práce pro pracovníky v sociálních službách, zjistíme, že se jim nabízí nejčastěji plat v rozmezí 22–32 tisíc hrubého. Znamená to, že člověk, který v práci pomáhá těm nejzranitelnějším, obdrží každý měsíc čistou mzdu ve výši cca 19–26 tisíc Kč. Není divu, že lidé z těchto zaměstnání odchází, nebo si hledají další zaměstnání, aby byli schopni zaplatit složenky. Jenže jestli stát chce kvalitní veřejné služby, musí zajistit důstojné pracovní podmínky pro lidi, kteří tyto služby poskytují. V současnosti se to neděje. Ti, kdo pracují pro stát, musí často pobírat dávky, např. příspěvek na bydlení, protože jim plat nestačí na pokrytí základních potřeb.

Příklad: Knihovníci a knihovnice (tabulka č. 1)

Jiným příkladem odměňování ve veřejné sféře mohou být knihovnice a knihovníci. Naši politici se rádi chlubí tím, že máme v Česku nejhustší síť knihoven na světě. Nechlubí se už ale tím, kolik vydělávají lidé, kteří tuto síť udržují.

V knihovnách pracují lidé na rozmanitých pozicích. Pro čtenářstvo jsou nejviditelnější ti, kdo pracují ve službách, tj. půjčují knihy, pomáhají vybrat vhodnou četbu pro danou věkovou kategorii, dávají doporučení na nové tituly. Velká část těchto knihovnic a knihovníků je zařazena do platové třídy č. 9, tedy má po škole nástupní plat 21.710 Kč. Měsíčně tak dostanou čistou mzdu ve výši sotva 18.500 Kč. V hlavním městě je to pro srovnání např. cena nájmu malého bytu. Je tedy jasné, že z takového platu nejde příliš vyžít, a proto tito lidé mnohdy žádají o sociální dávky, nejčastěji dávky na bydlení.

I na odbornějších pozicích, kde je požadováno vyšší vzdělání a znalost cizích jazyků, není situace o moc lepší. Kupříkladu katalogizátorky a katalogizátoři jsou často zařazeni do 11. platové třídy. Kromě vysokoškolského vzdělání a dobré znalosti alespoň jednoho cizího jazyka musí také umět pracovat v různých knihovnických systémech. Jejich nástupní plat po škole je ve výši 25.280 Kč, tedy měsíční čistá mzda činí něco málo přes 21.000 Kč.

Samozřejmě se získávanou praxí postupují i knihovníci do vyšších platových stupňů. Jenže rozdíly mezi těmito stupni nejsou vůbec velké. Kupříkladu zmiňovaný knihovník z 9. platové třídy dosáhne hrubého výdělků  30.000 Kč až po 32 (!) letech praxe. Katalogizátorka „už” po 12 letech.

Stávková pohotovost

Takto vypadá realita pro lidi, kteří pracují ve veřejné sféře. Jejich platy jsou dlouhodobě neudržitelné. Proto odborové svazy ČMKOS zastupující zaměstnance ve veřejné správě a veřejných službách vstoupily minulý měsíc do stávkové pohotovosti. Požadujeme, aby stát důstojně odměňoval ty, kteří vykonávají práce ve veřejném zájmu, bez nichž se jako společnost neobejdeme.