Všechno, co jste chtěli vědět o tabulkových platech, ale báli jste se zeptat (2. část)




Ve středečním článku jsme si ukázali, jak vypadá platová situace zaměstnanců veřejného sektoru, kteří jsou v pracovním poměru. Tím jsme ale pokryli pouze část problematiky tabulkových platů.

Dnes se podíváme, jak jsou na tom například hasiči, policistky nebo státní úředníci. Začneme těmi posledními.

PLATOVÉ TABULKY (2. část)

Státní úředníci

Mezi státní úředníky, kteří jsou ve služebním poměru, patří především referenti, odborní radové nebo vedoucí oddělení. Jedná se tedy přesně o ty úředníky, kteří ve veřejné debatě čelí často nedůstojnému osočováni z nadbytečnosti a nepřiměřeně vysokých platů. Opravdu se jim vede tak dobře?

Platy úředníků ve služebním poměru, 2. a 3. příslušníků bezpečnostních sborů určuje tato tabulka:

Když se podíváme na pracovní inzeráty, zjistíme, že odborný rada, který musí mít vysokoškolské vzdělání, je běžně zařazen do 11. nebo 12. platové třídy. Znamená to, že pokud na tuto pozici nastupuje hned po škole, jako do svého prvního zaměstnání, jeho hrubý plat činí 25 280 Kč, resp. 26 550 Kč. Referenti a referentky jsou na tom ještě hůř – spadají do 10. platové třídy, tudíž jejich nástupní plat je na úrovni 23 390 Kč hrubého. Hranici 30 tisíc Kč překonají po celých 23 letech práce!

Příslušníci bezpečnostních sborů

Ještě jiné tabulky určují výši platů hasičů, policistů, celníků nebo zaměstnanců vězeňské služby

Definuje je zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.
Existují zde dvě tabulky – základní tarif a zvýšený.

Tabulka základního tarifu:

Tabulka zvýšeného tarifu:

Zvýšený tarif je určen pro příslušníky bezpečnostních složek, kteří vykonávají službu ve dvousměnném, třísměnném nebo nepřetržitém režimu služby. Spadají sem třeba hasiči – ti pracují v 24hodinových směnách.
Začínající hasič nastoupí nejčastěji do třídy č. 2, má tedy základní plat 27 580 Kč. Když přičteme k tomu rizikový příplatek, dostaneme se na částku cca 31 000 Kč hrubého. Je toto odpovídající plat pro člověka, který ve své práci riskuje svůj život? Není.

Vojáci

Poslední skupinou zaměstnanců odměňovaných tabulkovými platy jsou vojáci Armády ČR. Plat vojína je rovný minimální mzdě. S vyšší hodností roste i plat – jeho aktuální výši najdete například v tomto článku.

Jsme v tom společně

Doufáme, že naše články ukázaly, jak složitá je platová situace zaměstnankyň a zaměstnanců ve veřejné sféře. Upřímně nás mrzí, že jsou to oni, kdo často čelí pomluvám a urážkám. Vyvolávání takových rozepři, které se snaží postavit proti sobě pracující v mzdové a platové sféře, považujeme často za účelový krok ze strany některých politických stran. Místo konfliktů potřebujeme, aby všichni pracující se spojili a společně bojovali za lepší finanční a pracovní podmínky. Důstojnou odměnu si zaslouží stejně tak referentka na městském úřadu, jak dělník v železárnách.