Zaměstnanci Liberty Ostrava bez výplaty

Hutní společnost Liberty Ostrava na sebe podala insolvenční návrh. V insolvenčním návrhu Liberty uvedla, že má téměř pět tisíc zaměstnanců a zaměstnankyň. Většina z nich je od prosince doma.

Zaměstnanci se ve středu dozvěděli, že následující tři měsíce jim výplatu firma nepošle. Musí si o její náhradu požádat na úřadu práce.

Daňové poplatníky to bude za ty tři měsíce stát zhruba další miliardu korun z našich peněz.

Jak uvedl Roman Ďurčo, naplnilo se bohužel to, co jsme jako odbory už delší dobu avizovali. Předseda OS KOVO na svůj Facebook napsal: „Majitel vyvedl z firmy několik miliard a teď chce po státu další stovky milionů měsíčně na platy zaměstnanců. Prioritou by mělo být co nejdříve zajistit odpovědného investora, který zachrání, co se ještě zachránit dá. Odbory jsou maximálně nápomocné lidem v přípravě žádostí o pomoc od úřadu práce.“

Kromě pěti tisíců zaměstnanců Liberty Ostrava jsou na huť navázané i další tisíce pracujících v jiných podnicích. Insolvence firmy bude mít tak mnohem rozsáhlejší následky. Jedním z nich je i ztráta kupní síly lidí, kteří ztratili práci. To se samozřejmě nepříznivě projeví i kupříkladu v sektoru služeb či kultury.

Více se o aktuální situaci v Liberty Ostrava dozvíte například v reportáži České televize.