Odborový svaz hasičů (OSH)

Odborový svaz hasičů (OSH) je profesní odborový svaz založený 10. 2. 1990. Sdružuje 7 500 členů z celkového počtu 11 000 zaměstnanců a příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR).

Pro rok 2023 se OSH podařilo dojednat navýšení tarifních platů o 10 % a zajistit 150 nových míst pro příslušníky, kteří se přímo podílí na zásahové činnosti. Kromě vyšších platů hasičské odbory vyjednaly a zařídily pro své členy i ostatní příslušníky řadu dalších výhod a benefitů.

Odboráři mají možnost být účastníky Vzájemného podpůrného fondu, pojištění úrazového a pojištění škod způsobených výkonem povolání. Z těchto pojistných produktů se členům odborového svazu již dostalo pomoci za více než 145 milionů korun. Patří sem i ozdravné pobyty, odchodné, stabilizační příplatek, výsluha, úmrtné a jiné kompenzace.

Vzhledem k náročnosti a rizikovosti hasičské práce je bezesporu obrovskou vymožeností i bezplatné právní poradenství na infolince, včetně nonstop expresního bezplatného poradenství a právního poradenství ČMKOS a bezplatného zastoupení před soudem v souvislosti s pracovním nebo služebním poměrem.

Vedle těchto mimořádných úspěchů OSH dlouhodobě zajišťuje a dotuje pro členy pojištění odpovědnosti za škody způsobené při výkonu povolání, úrazové pojištění, které se vztahuje na pracovní úrazy, úrazy při odborářské činnosti a smrt před prvním odchodem do starobního důchodu mimo výkon povolání.

Odborový svaz hasičů je jedním ze zakladatelů Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni. Tato nadace je zřízena s cílem pomoci zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, nebo v přímé souvislosti s ní, nebo pro její výkon a policistům a hasičům těžce tělesně postiženým následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. Od roku 2018 pomáhá všem aktivním policistům a hasičům v jejich nepředpokládané životní situaci (např. vážné onemocnění, zasažení domácnosti v případě povodní, ohně apod.).

Předseda:

Jíří Jílek