Odborový svaz státních orgánů a organizací (OSSOO)

Úlohou OSSOO je ochrana, obhajoba a prosazování práv a oprávněných zájmů členů, především v oblasti pracovněprávní, služebního poměru, mzdové, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, sociální a zaměstnanosti.

Členem může být každý zaměstnanec v pracovněprávním vztahu nebo služebním poměru bez rozdílu politické příslušnosti, národnosti, náboženství, rasy a pohlaví. Individuálním členem odborového svazu může být každý zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná, která nezaměstnává žádného zaměstnance.

Činnost OSSOO je koncepčně zaměřena zejména na účinnou spolupráci v oblasti pokračování reforem ve veřejné správě a službách s ohledem na vyšší efektivnost poskytování služeb a na odpovídající systém odměňování a společenského postavení zaměstnanců státní správy a územní samosprávy. Také na účinnou ochranu svých členů před diskriminací z důvodu členství v odborech a na prosazování principu rovných příležitostí žen a mužů.

V oblasti pracovněprávní OSSOO zaměřuje svou činnost zejména na poskytování kvalifikované, bezplatné právní pomoci svým členům, a to v otázkách pracovněprávních, mzdových a sociálních, včetně bezplatného zastupování v pracovněprávních soudních sporech.

OSSOO usiluje o systematické posilování důvěry v odpovědnost a iniciativu odborových funkcionářů a tím i o zvyšování jejich autority.

Předseda:

Bc. Pavel Bednář