UNIE – odborový svaz profesionálních zpěváků ČR (UPZ ČR)

UNIE – odborový svaz profesionálních zpěváků ČR prosazuje a obhajuje profesní, pracovní, ekonomické a sociální zájmy svých členů vůči zaměstnavatelským i dalším organizacím a státním orgánům. Podílí se na zpracování stanovisek k předloženým návrhům zákonů a jiných právních předpisů. Poskytuje právní ochranu ve formě právních konzultací v záležitostech a sporech vyplývajících z pracovněprávních a z autorskoprávních vztahů.

UNIE sdružuje na základě dobrovolnosti a na společných profesních zájmech pracovníky kulturních uměleckých organizací a institucí a výkonné umělce, a to jak prostřednictvím základních organizací, tak formou individuálního členství. Členem se může stát každý zaměstnanec působící legálně na území ČR, umělec působící mimo pracovní poměr, nezaměstnaný a důchodce na základě registrace osobní přihlášky v základní organizaci nebo při individuálním členství přímo v ústředí odborového svazu.