Vysokoškolský odborový svaz (VOS)

Vysokoškolský odborový svaz (VOS) vznikl na přání a z iniciativy pracovníků vysokých škol v roce 1990. Jako zcela nový odborový svaz si předsevzal hájit zájmy všech pracovníků vysokých škol a jejich účelových zařízení (např. kolejí a menz a školních statků). Sdružuje pracovníky všech profesí od akademických až po dělnické. VOS pokračuje důsledně v intencích svých zakladatelů a v duchu doby, ve které vznikal: chce být nepolitickou, demokratickou, kvalifikovanou a respektovanou zastupitelskou organizací pracovníků vysokých škol.

V současné době má VOS své základní organizace na rozhodujícím počtu fakult a účelových zařízení.

Dne 10. 6. 2013 uzavřel VOS smlouvu o sdružení s Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství pod názvem Odborová asociace školství. Jejím účelem je především:

• posílení vlivu OS na postup orgánů veřejné správy při přípravě a realizaci zásadních opatření v oblasti regionálního a vysokého školství,
  • posílení vlivu na činnost ČMKOS ve směru zájmů a potřeb českého školství.

VOS vidí své sociální partnery v MŠMT, akademických reprezentacích vysokých škol (Rada vysokých škol, Česká konference rektorů) a vedeních škol, fakult a účelových zařízení. Vychází z toho, že naplnění zmíněných cílů v oblasti spravedlivého odměňování je společně proklamovaným zájmem všech partnerů. Proto považuje za svou dominantní aktivitu dialog se sociálními partnery na všech úrovních a dělnou spolupráci při vytváření nových norem pro financování škol a odměňování jejich pracovníků.