Novela zákoníku práce

Vládou předložené nebo avizované návrhy na změny v zákoníku práce jsou pro nás naprosto alarmující. Podstatná část navrhovaných změn v zákoníku práce a příbuzných právních předpisech představují zásadní oslabení zaměstnaneckých práv. Vláda společně se zástupci podniků tvrdí, že se jedná pouze o narovnání právního postavení mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Základní zásadou a jedním ze smyslů zákoníku práce je však právě zvýšená ochrana zaměstnanců, kteří se oproti svému zaměstnavateli přirozeně nachází ve slabším postavení. Na zaměstnavateli je závislé jejich živobytí.

V některé z fází legislativního procesu byly v polovině června 2024 následující novely:

1. Novela zákoníku práce provádějící evropskou směrnici o adekvátních minimálních mzdách projednávaná v Poslanecké sněmovně ČR. Tato novela obsahuje zrušení zaručených mezd ve mzdové oblasti.

2. Flexibilizační novela zákoníku práce v meziresortním připomínkovém řízení. Tato novela obsahuje prodloužení zkušební doby, zkrácení výpovědní doby nebo zkrácení doby odpočinku až na 6 hodin.

3. Novela zákoníku práce provádějící evropskou směrnici o transparentnosti odměňování v interní přípravě na MPSV.

Do konce funkčního období současné vlády, která se k právům zaměstnanců staví velice nepřátelsky, stále zbývá nějaký čas. Stále může dojít k předložení a schválení změn, které poctivému pracujícímu pouze uškodí, např. umožnění výpovědi z pracovního poměru bez uvedení důvodu.

Vynaložíme veškeré úsilí, abychom tomu zabránili!

Aktuality k novelám zákoníku práce